keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Hyviksiä ja pahiksia

Taas kerran voi tökkiä tikulla silmään kun muistelen menneitä, mutta voi kuinka hieno pelitalon pyöränen Clover Studios oli! Okamin ja Viewtiful Joen kaltaisten kulttiklassikkojen ja ihan oikeasti nautinnollisten pelien kehittäjänä tunnettu studio sai niskalaukauksensa jo aikoja sitten. Capcom, mitä menit tekemään! Eikä Clover Studios suinkaan ole ainoa hyviä pelejä tuottanut pienempi lafka joka suljetaan jostain käsittämättömästä syystä. Pelitkin myi vielä kohtuullisesti AFAIK.

Samaan aikaan EA:n kaltaiset jättimäiset pörssipökäleet puskevat jokavuotista grafiikkapäivityssontaa a'la Maddenit ja NHL:t. En edes tiedä ihmisiä jotka pelaavat näitä "pelejä". Ja käytän termiä "peli" varsin löyhästi. Toisaalta nyt puhuu mies joka mieluummin amputoi päänsä kuin katsoo kahta minuuttia kauempaa yleisurheilua tai formuloita telkkarista ja kysymykseen "katoitko kisoja X" voi vastata vain vaivaantuneella hymähdyksellä. Riepoo tällaista pelit-ovat-taidetta -toopea ihan silmittömästi kuinka hienot teokset kuten Ico jäävät pölyttymään hyllyyn vain siksi, että massa ei tiedä paremmin ja vanhemmat ostavat lapsille periaatteella "no tossa on jokin jääkiekkopeli ostetaa se vaikka viime vuonnaki taidettiin ostaa? No on siinä varmaan paremmat grafiikat?". Pelilliset ansiot jää urheilupeleissä ainakin minun kirjoissani varsin vähiin. Iloista rostereiden selaamista vaan teille, sopulit!

 Jotta ei menisi liian pahaksi EA:n pilkaksi, niin sanottakoon talon puolesta jotain hyvääkin. Eikä EA edes ole ainoa joka tuottaa urheilupeliroskaa. Entäs kuka on vastuussa Pro Evolution Soccerista? Mikä olis kuivempaa kuin itse asiassa pelata sitä futispeliä joka on ollut sama jo vuodesta 1997? Varmaankin mikromanageroida futisjoukkuetta pelissä? Annettakoon PES:in kehittäneelle Konamille kuitenkin anteeksi, koska sieltä on peräisin mm. sellaiset herkut kuten Metal Gear Solid ja Suikoden.

Rage saa suistumaan raiteilta, joten takaisin asiaan. EA on viime vuosina tehnyt muutaman hyvänkin paikkauksen. Esimerkkinä aivan loistava Mirror's Edge. Pelillisesti ja idealtaan loistavasti toteutettu. EA:lta tämä on kova juttu, että ottivat riskin ja julkaisivat jotain todella uutta parkour-tyylisen pelin muodossa. Toki perinteiseen EA-tapaan kuuluen peliä hypetettiin ensin aivan valtavasti, mutta hyvä niin, sillä peli ei ainakaan minun kirjoissani mikään floppi ole ja pelilehdistökin otti tulokkaan vastaan varsin iloisesti yllättyneenä. Dead Space edustaa kulunutta räiskintägenreä, mutta siihenkin oli saatu uusia ideoita (vihulaisten leikkaaminen laserleikkurilla on hauskaa) ja kahlasin pelin yllättävällä innolla läpi. Monta vuotta on kulunut siitä, kun olen osannut nauttia EA:n tuotoksista, joten alkaakohan vanha suola janottaa? Lapsuudessa tuli nimittäin hakattua Strike -sarjaa melkoisella antaumuksella ja juuri niiden kautta, erityisesti Desert Striken kautta, EA tuli alunperin tutuksi.

En mene sen enempää sanomaan mielipiteitäni elämäsimulaattorista nimeltään Sims tai autontuunauspöljäkkeiden märistä unista NFS:stä ja Burnoutista. Sinällään ihan kiva lelu Sims kyllä on ja on saanut monet pelaamisharrastuksen pariin, kun taas Burnout on "ihan kivaa" kertakäyttöviihdettä (omistan itsekin Dominatorin PSP:lle). NFS-sarjassa ei ole muuta vikaa kuin sen fanipojat.

Pahiten vain korpeaa EA:ssa nykyään sen pörssiyhtiötausta ja sen aiheuttamat paineet pelienkehittäjille ja sitä myöten peli-ideoille. Raha ratkaisee, joten tuupataan samaa paskaa ulos vuodesta toiseen, pyöritetään hiton kallista markkinointikoneistoa ja pistetään harmaa massa ostamaan se sama NHL-peli vuodesta toiseen. Ja koska ei-pelaaja -äiti/isä ei lue alan lehtiä, ei silloin ole tietoa paremmasta kun ostetaan jani-petterille uusi konsoli tai peli. Siinä jää valitettavan usein Icon kaltainen hohtava jalokivi kaiken sen paskakuorman alle eikä sitä näe sieltä hyllystä kun eteen on nostettu uuden Madden-football-for-buttfuckers-2010 -pelin pahviständi. Onneksi tiedän pelikauppoja joissa niitä helmiä osataan jopa suositella. Valitettavasti Suomi on sellainen kärpäsen paska kartalla, että vaikka täällä (ja Saksassa) osataankin arvostaa tavallista paremmin niitä harvinaisia herkkuja, ei se paljoa paina siinä määrässä mitä USAn punaniskat kuluttavat (urheilu)peleihin. Joten ympyrä sulkeutuu kun todetaan taas yhden rosteripäivityksen myyneen tavoitteensa ja tehdään ensi vuodelle taas uusi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti