maanantai 30. toukokuuta 2011
DRM:t hiiteen!
Hienoa että julkaisijat alkavat tajuta kuinka paljon turhanpäiväiset DRM:t aiheuttavat vaivaa tavallisille kuluttajille - varsinkin kun niistä ei ole vähääkään vaivaa piraateille. Peli saadaan kräkättyä vaikka kuinka pistettäisiin starforcen kaltaisia sontakikkareita "suojaamaan" peliä. Eikä IFPIn kaltaisen organisaation puupäälakimiesten armeija voi oikeusjutuillaan pysäyttää piratismia sen paremmin, vaikka kuinka blokkaisivat suuren ja pahan Piratebayn suomalaisten operaattorien verkosta; aina löytyy proxy. Mutta eihän se intternetti ole muuta kuin sarja putkia jotka voi vaan tukkia, äm ai rait? Tuollainen torjuntametodi on siis yhtä helppo kiertää kuin portti ilman aitaa. Ja koko oikeusjuttu typeryydessään vastaa samaa kuin jos haastettaisiin Internetin keksijä oikeuteen "avunannosta piratismiin", koska mitään muuta en keksi millä IFPIn neropatit voisivat perustella täysin laillisen verkkosivun blokkaamista. Piratebayssa kun ei jaeta tasan mitään laitonta; sivustolla on pelkkiä linkkejä, ei yhtäkään tiedosta jaossa. Jos joku jakaisi verkkosivulla tekijänoikeudella suojattua materiaalia, asia olisi tietysti toinen. Ja tässäkin tapauksessa jakaja olisi vastuussa. Suomen lain mukaisesti yksityishenkilö ei syyllisty rikokseen lataamalla verkosta materiaalia (hyvä toki muistaa, että torrenttien kanssa jaat sitä fileeleikettä myös muille).
Vaikka jaksankin ihmetellä yllämainitun kaltaisia IFPI, yms. vajakointeja, kannustan silti täysin lailliseen pelien ja musiikin hankintaan, sillä se osoittaa kuinka paljon hyvin ja asiallisesti hoidetusta digitaalisesta jakelusta voi olla hyötyä ja kuinka sitä kautta saadaan hinnat alemmas -> enemmän ostajia -> lopulta enemmän tuottoa. Samaan hengenvetoon voi todeta, että alla olevan kuvan kaltaisesti voi aivan hyvin käydä, jos jakelua vapautettaisiin nykyisestä ja isot firmat luopuisivat ikivanhoista tavoistaan tehdä bisnestä:
Gog.com on yksi näitä paikkoja, mikä on liittynyt DRM-vastaiseen kamppailuun. Muutenkin asiallinen paikka tsekata; halvalla hiton hyviä pelejä! Toinen erinomainen paikka esimerkiksi muusikin hankkimiseen on Spotify. Itse käytän kuukausimaksullista versiota, koska en halua mainoksia sotkemaan soittolistojani. Samasta paikasta voi kappaleita ostaa myös ihan ikiomaksi. Kuulemani mukaan iTunes toimii myös hyvin, mutta koska olen Apple-rassisti, en osaa siihen sanoa sen enempää.
Jaksan nillittää tällaisista DRM:ien ja IFPIn aloittaman oikeusjutun typeryydestä siksi, että ne ovat mitä mainioimpia esimerkkejä siitä kuinka varmasti saadaan mentyä täysin väärään suuntaan, täysin väärien eväiden avustamana. Tässäpä muuten erinomainen linkki videoon jossa konkreettisesti näkyy kuinka pahasti DRM:llä sotketun pelin käynnistys lagaa verrattuna täysin lailliseen non-DRM versioon nähden! http://www.youtube.com/watch?v=MRgmkiV6J8g
Mutta johan me maksetaan muistitikun oston yhteydessä veroa Suomen mafialle - Teostolle - ja taksit joutuvat pulittamaan samaiselle lafkalle maksun siitä jos pitävät radiota päällä autossa. Ja sitten ihmetellään miten Suomikin on päätynyt saitille jonne on kerätty typerimpiä lakeja maailmassa ja miksi porukka siirtyy verkkoon ostamaan USB-muistit ulkomaisilta saiteilta ja maksamaan musiikistaan ulkomaisiin kauppoihin...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti